e-Agencija

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

SEE Digi.TV

IPA
 

Poveznica na službenu stranicu projekta „Digitalna televizija u Jugoistočnoj Europi – SEE Digi.TV“
http://www.see-digi.tv/

Zagreb, 26. travnja 2013. – Provedeno istraživanje „Mogućnosti iskorištenja digitalne dividende“

U sklopu projekta SEE Digi.TV, financiranog sredstvima instrumenta pretpristupne pomoći EU-a (IPA), provedeno je istraživanje kojim se ispituju mogućnosti iskorištenja digitalne dividende u Republici Hrvatskoj. Tvrtka Deloitte je obavila istraživanje. Zaključci istraživanja ukazuju na to da će korištenje dodijeljene digitalne dividende imati minimalni izravan (pozitivan) utjecaj na rast BDP-a usko vezan uz trend penetracije širokopojasnih mobilnih usluga.
 
Široki spektar faktora utjecaja ne omogućuje izravnu usporedbu učinka dodjele s ostalim zemljama, ali su očekivanja okrenuta posrednim koristima korištenja digitalne dividende u skladu s preporukama EC. Njihovo značenje ovisit će o budućem razvoju tržišta medija i telekomunikacija u Republici Hrvatskoj. 
 

Istraživanje Mogućnosti iskorištenja digitalne dividende možete preuzeti ovdje 
              

Budimpešta, Mađarska, 17. – 18. travnja 2013. - Održana Treća međunarodna konferencija SEE Digi.TV
 
Treća i završna međunarodna konferencija održana je u sklopu SEE Digi.TV projekta od 17. – 18. travnja 2013. godine u Budimpešti u Mađarskoj. Konferenciju je organizirao mađarski SEE Digi.TV partner IVSZ.
 
Sudionici iz jugoistočne Europe, predstavnici projektnih partnera i njihovi gosti, imali su priliku razgovarati na temu postojećih izazova i najbolje prakse prelaska s analognog na digitalno odašiljanje televizijskog signala, provođenja procesa digitalizacije, smanjivanja digitalnog jaza i harmonizacije korištenja digitalne dividende.
 
Konferencija je imala četiri glavne tematske cjeline: umrežena TV, zaštita autorskih prava povezana s odašiljanjem u globaliziranom medijskom okruženju, značaj specifikacije za digitalne prijamnike u postupku prelaska na digitalno odašiljanje te iskustva i tehnike promotivne kampanje vezane uz digitalizaciju.
 
Na skupu je zaključeno da proces digitalizacije dolazi s velikim brojem popratnih pojava na koje se treba svaka zemlja posebno pripremiti, a utjecaji tih pojava razlikovat će se ovisno o različitim specifičnostima regije i zemlje.
 
Tijekom provedbe projekta, partneri na projektu SEE Digi.TV susreli su se u nekoliko navrata radi razmjene ideja i iskustava te rada na usklađivanju procesa prelaska na digitalno emitiranje na području zemalja koje sudjeluju u provedbi  projekta, a o rezultatima te suradnje kao i o samim rezultatima projekta sudionici konferencije su mogli dobiti više informacija tijekom dvodnevnog trajanja konferencije.
 
Više o  konferenciji i o projektu SEE Digi.TV možete pronaći na poveznici http://www.see-digi.tv/newsevents/the-see-digitv-wrapped-up-with-the-budapest-conference.html?0.
 

Zagreb, 8. travnja 2013. – Provedeno istraživanje „Studija mogućnosti uvođenja novih naplatnih TV usluga“

U sklopu projekta SEE Digi.TV, financiranog sredstvima instrumenta pretpristupne pomoći EU-a (IPA), provedeno je istraživanje kojim se ispituju mogućnosti uvođenja novih naplatnih TV usluga u Republici Hrvatskoj. Tvrtka AGB Nielsen Media Researchje za potrebe analize obavila istraživanje na uzorku od 4614 kućanstava tokom 2012. godine. Zaključci istraživanja ukazuju na to da tržište naplatnih TV usluga u Hrvatskoj ima potencijal za rast, IPTV platforma je dominantna, a najgledaniji su domaći nacionalni TV kanali, dok trend rasta gledanosti kontinuirano bilježe strani lokalizirani TV kanali.
 
Ponuda multikanalnih platformi u Hrvatskoj je na razini razvijenijih tržišta, a nakon uvođenja usluge naplatne televizije i zemaljskim putem (DVB-T2) može se smatrati među najboljima u regiji. Veliki broj stranih kanala na svim distributivnim platformama preveden je na hrvatski jezik, te je istovremeno primijećen i rast broja hrvatskih tematskih kanala (Croatian Music Channel, Klasik TV, Cinestar TV) koji se distribuiraju pretplatnicima u regiji.  

Istraživanje Studija mogućnosti uvođenja novih naplatnih TV usluga možete preuzeti ovdje.
Popis kanala operatora naplatnih TV usluga u Hrvatskoj možete preuzeti ovdje.
 

Zagreb, 1. veljače 2013.Provedeno istraživanje „Analiza svijesti javnosti o digitalizaciju u Republici Hrvatskoj“

U sklopu projekta SEE Digi.TV, financiranog sredstvima instrumenta pretpristupne pomoći EU-a (IPA), provedeno je istraživanje kojim se analizirala svijest javnosti o digitalizaciji u Republici Hrvatskoj. Tvrtka IPSOS PULS je za potrebe analize obavila istraživanje CATI metodom na uzorku od 1021 osobe u prosincu 2012. godine. Zaključci istraživanja ukazuju na to da je stupanj informiranosti javnosti o procesu digitalizacije relativno nizak, te da većina ispitanika nije zadovoljna kvalitetom i kvantitetom ponude TV sadržaja koji se može gledati besplatno. Rezultati istraživanja vezano uz tehničku opremljenost kućanstava u Hrvatskoj TV prijamnicima novije tehnologije ekrana (plasma, LCD, LED) ukazuju na to da čak 66% kućanstava koristi TV prijamnike starije tehnologije ekrana.

Istraživanje Analiza svijesti javnosti o digitalizaciji u Republici Hrvatskoj možete preuzeti ovdje.
  

Zagreb, 13. prosinca 2012. – Izrađena studija „Mogućnosti korištenja digitalne dividende u Republici Hrvatskoj“

U sklopu provedbe aktivnosti SEE Digi.TV projekta, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu izradio je studiju o mogućnostima korištenja digitalne dividende kojom se identificiraju mogućnosti ravnopravnog pristupa spektru oslobođenom gašenjem analogne televizije i prelaskom na digitalnu televiziju. Kako bi se svim zainteresiranim dionicima tržišta omogućilo unaprjeđenje postojećih i razvoj novih usluga, studija prikazuje trenutno stanje na tržištu, daje prikaz namjene i trenutne uporabe radiofrekvencijskog spektra, procjenjuje „količinu“ digitalne dividende u RH, te daje pregled tehnologija i usluga koje se mogu koristiti u spektru digitalne dividende. Studiju „Mogućnosti korištenja digitalne dividende u Republici Hrvatskoj“ možete preuzeti ovdje.


Zagreb, 4. prosinca 2012. – Održana radionica o digitalnoj televiziji projekta Digitalna televizija u jugoistočnoj Europi: SEE Digi.TV
 
U Zagrebu je 4. prosinca 2012. godine u Hotelu Dubrovnik održana radionica o digitalnoj televiziji. Radionicu su organizirali Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) i Agencija za elektroničke medije (AEM), u sklopu međunarodnoga projekta „Digitalna televizija u jugoistočnoj Europi – SEE Digi.TV“, financiranog sredstvima iz instrumenta pretpristupne pomoći (IPA).
 
Radionica je organizirana za dionike hrvatskog tržišta, s ciljem povećanja svijesti o prelasku na digitalnu televiziju te mogućnostima koje se pružaju kroz uporabu oslobođenog dijela spektra, tzv. digitalne dividende, a mogu pridonijeti poboljšanju postojećih i uvođenju novih usluga te pozitivno utjecati na smanjenje digitalnog jaza.
 
U uvodnom dijelu projekt SEE Digi.TV predstavili su predstavnici Agencije za poštu i elektroničke komunikacije Republike Slovenije (APEK), vodeći projektni partner, te predstavnici HAKOM-a i AEM-a, kao hrvatski projektni partneri. (SEE.Digi TVprojekt_radionica20121204.pdf)
 
Teme raspravljene tijekom panela obuhvaćale su mogućnosti korištenja digitalne dividende u Republici Hrvatskoj, platforme za distribuciju televizijskih programa i budućnost naplatne TV u Hrvatskoj, te regulaciju televizije sustavom koncesija i tehnološke neutralnosti.
 
Radionica se je sastojala od tri panel diskusije:  
  • Panel 1: Mogućnosti korištenja digitalne dividende u Republici Hrvatskoj
Moderator:
Danijel Vidaković (HAKOM)

Panelisti:
Sonja Grgić (FER) (Grgic-SEEDigiTV_Digitalna dividenda.pdf
Ivančica Sakal  (Sakal-DD-SEE_Digi_TV-20121204.pdf)
 
  • Panel 2: Platforme za distribuciju televizijskih programa i budućnost naplatne TV u Hrvatskoj
Moderator:
Robert Šveb (MediaHUB)

Panelisti:
Miran Gosta (HAKOM) (Gosta -Medijska usluga televizije u Republici Hrvatskoj-20121129.pdf)
Tigran Vržina (OIV), Domagoj Frank (HP Produkcija (Frank Vrzina - SEE Digi TV-Zagreb 2012 DF i TV v3.pdf)
Robert Despot (HT) (Despot - HT- MAXtv_Future of TV in Croatia.pdf)
 
  • Panel 3: Regulacija televizije sustavom koncesija i tehnološka neutralnost - kako postići uravnoteženi pristup u regulaciji s obzirom na tehnologiju prijenosa televizije?
Moderator:
Ernest Strika (AEM)

Panelisti:
Milan Živković (Ministarstvo kulture)
Tomislav Lukičić (HRT)
Denis Mikolić (NUT)
Petar Čavlović (Koordinacija MUX D)
Danijel Vidaković (HAKOM)
Tanja Kerševan Smokvina (APEK Slovenia) 
 
Na radionici su sudjelovali predstavnici nakladnika, ministarstava i sveučilišta.
 
U provedbi projekta sudjeluje ukupno trinaest partnera iz deset zemalja regije uz jednog strateškog partnera i promatrača. Partneri na projektu su uglavnom regulatorna tijela nadležna za regulaciju tržišta elektroničkih komunikacija i elektroničkih medija u svojim zemljama ili druge institucije aktivne na području informacijskih i komunikacijskih usluga:  Albanija (NCRT), Austrija (RTR), Bosna i Hercegovina (CRA), Crna Gora (AEM i EKIP), Hrvatska (HAKOM i AEM), Italija (Informest i AGCOM),  Mađarska (IVSZ), Makedonija (SRD), Slovenija (APEK i Sintesio) i Srbija (RBA).
 
Više informacija o SEE Digi.TV projektu nalazi se na službenim web stranicama projekta (www.see-digi.tv) te na web stranicama HAKOM-a (www.hakom.hr) i AEM-a (www.e-mediji.hr).

 
Digi TV_1147.jpg
DigiTV_1015.jpg
DigiTV_1046.jpg
DigiTV_1047.jpg
DigiTV_1048.jpg
DigiTV_1059.jpg
DigiTV_1067.jpg
DigiTV_1083.jpg
DigiTV_1087.jpg
DigiTV_1089.jpg
DigiTV_1118.jpg
DigiTV_1122.jpg
DigiTV_1123.jpg
DigiTV_1136.jpg
DigiTV_1150.jpg
DigiTV_1137.jpg


Zagreb, 3. prosinca 2012. – Priopćenje za medije

U sklopu provedbe aktivnosti SEE Digi.TV projekta, Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije i Agencija za elektroničke medije pripremili su članak o provedenim aktivnostima i rezultatima projekta, digitalnoj televiziji i digitalnoj dividendi u Hrvatskoj te predstojećim aktivnostima projekta. Više o svemu možete pročitati u članku.  


Zagreb, 25. listopada 2012. - Održana 2. Transnacionalna konferencija u sklopu projekta SEE Digi.TV

U organizaciji slovenskog regulatora za poštu i elektroničke komunikacije - APEK, u Ljubljani je od 18. do 19. listopada 2012. godine održana 2. Transnacionalna konferencija projekta SEE Digi.TV, financiranog sredstvima ERDF-a za zemlje članice EU-a i pretpristupnog programa IPA za zemlje nečlanice.  Predstavnici regulatornih tijela desetak zemalja i njihovi uvaženi gosti, dionici iz regije, okupili su se po drugi puta na temu identificiranja najbolje prakse prelaska s analognog na digitalno odašiljanje televizijskog signala, provođenja procesa digitalizacije, smanjivanja digitalnog jaza i harmonizacije korištenja digitalne dividende.

Tijekom konferencije SEE Digi.TV projektni partneri iz Slovenije (APEK i Sintesio), Italije (Informest, AGCOM), Austrije (RTR), Mađarske (IVSZ), Bosne i Hercegovine (CRA), Srbije (RBA), Crne Gore (AEM i EKIP), Makedonije (SRD), Albanije (NCRT) i Hrvatske (HAKOM i AEM) zajedno s prisutnim dionicima radiodifuzijskog i informacijsko-komunikacijskog tržišta imali su priliku razmijeniti iskustva o problemima i mogućnostima vezanim za digitalizaciju televizije te se upoznati s najnovijim trendovima o kojima su na konferenciji govorili neki od najuglednijih stručnjaka iz sektora.

Dvodnevna konferencija ponudila je, za preko osamdeset sudionika, zanimljive panel rasprave na teme: Digitalni jaz – socijalne neravnopravnosti u pristupu, korištenju i poznavanju digitalnih medija, Digitalna dividenda – korištenje digitalne dividende na društveno najkorisniji način, Razvoj digitalne zemaljske televizije – trenutni status i potencijal za budućnost zemaljske digitalne televizije, te Ostale digitalne platforme – trenutno stanje, specifičnost regionalnog tržišta  i izmjene u ulogama ključnih dionika na tržištu.

Sudionici panel rasprava su između ostalih bili i predstavnici mjerodavnih ministarstava država u regiji, Europskog udruženja javnih televizija, (EBU - European Broadcasting Union), udruženja komercijalnih televizija, (ACT - Association of Commercial Televisions), predstavnici televizija, operatori komunikacijskih mreža, te predstavnici akademske zajednice.

Na skupu je zaključeno da proces digitalizacije dolazi s velikim brojem popratnih pojava na koje se treba svaka zemlja posebno pripremiti, a utjecaji tih pojava razlikovat će se ovisno o različitim specifičnostima regije i zemlje. Projekt SEE Digi.TV izuzetno je koristan za sve sudionike jer se aktivnom i kontinuiranom razmjenom ideja i iskustava postiže visoka razina svijesti o svim pozitivnim, ali i o negativnim utjecajima digitalizacije na tržišta i pojedine skupine u društvu.

Sljedeća Transnacionalna konferencija najavljena je za travanj 2013. u Budimpešti.

Više o  konferenciji i o projektu SEE Digi.TV možete pronaći na poveznici http://www.see-digi.tv/newsevents/second-see-digitv-international-conference-ljubljana.html.
 

Zagreb, 1. listopada 2012. - Dosadašnji rezultati projekta

 
Projekt SEE Digi.TV provodi se kroz aktivnosti podijeljene na radne cjeline kroz koje projektni partneri razmjenjuju svoja znanja i iskustva kako bi proces prelaska s analognog na digitalno odašiljanje televizije u regiji jugoistočne Europe bio jednostavniji i učinkovitiji te radi procjene mogućnosti racionalnog korištenja digitalne dividende i smanjivanja digitalnog jaza.
 
U okviru radne cjeline pravnoga okvira (http://www.see-digi.tv/documentation/wp3-legal-framework/) pripremljen je dokument analize postojećeg pravnog okvira te dokument sa smjernicama za unaprjeđenje istog. U dokumentima je sadržana usporedna pravna analiza zakonskih okvira za prijelaz s analognog na digitalno emitiranje u državama parntnerima projekta, te su dane smjernice za unaprjeđenje postojećeg pravnog okvira za proces digitalizacije. Još jedan dokument nastao kao rezultat rada na projektu su okvirne smjernice o financiranju za prelazak na digitalno emitiranje u kojima su predstavljene upute za izradu zakonodavnog okvira za financiranje procesa digitalizacije u državama obuhvaćenim projektom.
 
U okviru radne cjeline tehničkoga okvira (http://www.see-digi.tv/documentation/wp4-technical-framework/) izrađena je procjena tehničkog okvira u kojoj su opisane postojeće dostupne tehnologije za digitalno zemaljsko emitiranje televizije i zvuka te postojeća primjena istih u zemljama projektnih partnera. Izrađen je i dokument o strateškim smjernicama digitalizacije u kojem je dan pregled postojećeg stanja digitalizacije po zemljama partnerima te smjernice za mogući daljnji tehnološki razvoj digitalne televizije.  Također, izrađeni su dokumenti koji daju smjernice i pomoć pri izradi specifikacije prijamničke opreme te utvrđivanja sukladnosti opreme s izrađenom specifikacijom.  
 
U okviru radne cjeline ekonomskoga okvira (http://www.see-digi.tv/documentation/wp5-economic-framework/) rezultati obuhvaćaju pregled relevantnih EU dokumenata, analizu nacionalnih strategija i regionalne smjernice prelaska s analognog na digitalno emitiranje koje služe kao osnova za daljnji razvoj digitalizacije u regiji.
 
U okviru radne cjeline podizanja svijesti javnosti (http://www.see-digi.tv/documentation/wp6-public-awareness-framework/) pripremljeni su alati i metode koje služe kao smjernice za mjerenje svijesti javnosti i način izrade odgovarajućeg istraživačkog alata.
 
U svrhu podizanja svijesti i obavještavanja javnosti o projektu i rezultatima projekta izrađen je Komunikacijski plan, pripremljena i podjeljena dva izdanja letka te CD/DVD medij s informacijama o projektu i dosadašnjim rezultatima.
 
U okviru projekta održana je prva transnacionalna konferencija projekta Digi.TV. Konferenciju je  od 19. do 20. travnja 2012. godine u Trstu u Italiji organizirao Informest u suradnji s talijanskim regulatorom za elektroničke komunikacije i medije (Agcom), regionalnim komunikacijskim odborom pokrajine Friuli Venezia Giulia (Corecom FVG) i sa svim partnerima na projektu SEE Digi.TV. Teme rasprava na konferenciji bile su pitanja digitalne dividende, izdavanja dozvola, pravna pitanja, podizanje svijesti javnosti u vezi s prelaskom na digitalnu televiziju, te DVB-T2 standard i DTT platforma – izazovi i prilike.
 
U Skopju u Makedoniji održan je drugi sastanak Upravljačkog odbora projekta SEE Digi.TV. Domaćin ovoga sastanka bilo je Vijeće za radiodifuziju bivše jugoslavenske Republike Makedonije, a sastanak je održan 5. i 6. lipnja 2012. godine. Tema sastanka bio je napredak projekta tijekom trećeg izvještajnog razdoblja, ocjene i smjernice proizašle iz radnih cjelina kao i nacionalni seminari i međunarodna konferencija održane od posljednjeg sastanka. 

U Sarajevu u Bosni i Hercegovini održan je 7. sastanak projekta SEE Digi.TV. Sastanak je 13. i 14. rujna 2012. godine organizirao bosansko-hercegovački partner u projektu, Komunikacijska regulatorna agencija BiH. Najavljena je druga transnacionalna konferencija koja će se održati 18. i 19. listopada u Ljubljani u Sloveniji, kao i provedba predstojećih aktivnosti prema radnim cjelinama.

Više o događanjima u sklopu SEE.Digi.TV projekta možete pročitati na službenim internetskim stranicama projekta http://www.see-digi.tv/newsevents/.


Zagreb, 19. ožujka 2012.
Potpisan Sporazum o suradnji između Agencije za elektroničke medije i Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije u okviru provedbe projekta „Digitalna televizija u jugoistočnoj Europi – SEE Digi.TV“
 
Dana 19. ožujka 2012., predstavnici Agencije za elektroničke medije (AEM) i Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) potpisali su Sporazum o suradnji tijekom provedbe projekta „Digitalna televizija u jugoistočnoj Europi“ (South-East European Digital Television - SEE Digi.TV). Predmet Sporazuma je suradnja između AEM-a i HAKOM-a tijekom provedbe projekta „Digitalna televizija u jugoistočnoj Europi“ sukladna Ugovoru o bespovratnim sredstvima, iz pretpristupnog programa Europske unije IPA, i Partnerskom sporazumu za implementaciju projekta u okviru Transnacionalnog programa suradnje Jugoistočna Europa (South East Europe - SEE).
 
Zagreb, 21. veljače 2012.
Održani sastanci međunarodnog projekta Digitalna televizija u jugoistočnoj Europi: SEE Digi.TV


U Zagrebu je 20. i 21 veljače 2012. godine održan drugi sastanak Upravnog odbora i drugi tehnički sastanak projektnih partnera na međunarodnom projektu „Digitalna televizija u jugoistočnoj Europi“ - SEE Digi.TV, sufinanciranog od strane Europske unije iz instrumenta pretpristupne pomoći (IPA). (Priopćenje)

 








Zagreb, 28. prosinca 2011.
Potpisan ugovor o nepovratnim sredstvima za projekt „Digitalna televizija u Jugoistočnoj Europi – SEE Digi.TV“
 
Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) 28. prosinca 2011. godine je potpisala ugovor o nepovratnim sredstvima koja je HAKOM-u dodijelila Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske za provedbu projekta pod nazivom „Digitalna televizija u Jugoistočnoj Europi – SEE Digi.TV“. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.987.230,50 eura od čega je 140.959,97 eura dodijeljeno HAKOM-u i Agenciji za elektroničke medije (AEM) radi zajedničke provedbe projekta u Republici Hrvatskoj. Europska unija sufinancira aktivnosti projekta s 85 posto sredstava iz instrumenta pretpristupne pomoći (IPA), a 15 posto nacionalno je sufinanciranje HAKOM-a i AEM-a. Predviđeno trajanje projekta je 16 mjeseci. (VL-ZP-PO-INTS-SEE_Digi.TV_potpisivanje_hr-v.2.0)  
 ispiši stranicu