e-Agencija

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

Ambasadorice Girls in ICT

Najava obilježavanja Međunarodnog dana djevojaka u ICT-u 2016.
Ambasadorice Međunarodne inicijative Girls in ICT kao predstavnice Republike Hrvatske: Željka Car, Gordana Kovačević, Vedrana Miholić i Tanja Pušelj Ostroški.
 
U sklopu prošlogodišnje svečanosti obilježavanja Međunarodnog dana djevojaka u ICT-u (Girls in ICT Day) Hakom je imao čast ugostiti kao sudionice Okruglog stola eminentne žene, istaknute stručnjakinje iz ICT industrije i akademske zajednice koje su rado podijelile svoja iskustva, probleme i izazove s kojima su se susrele tijekom dosadašnje karijere.

U okviru ove inicijative i u Hrvatskoj nastojimo potaknuti mlade žene da studiraju i grade karijeru u ICT sektoru. Jedan od načina je i isticanjem primjera žena koje su u tome uspjele. Stoga su naše prošlogodišnje sudionice prihvatile ulogu ambasadorica, a njihove poruke koje prenosimo imaju za cilj rušenje predrasuda i stereotipa, poticanje interesa za zanimanjima, promovirajući  pritom važnost ravnopravnog sudjelovanja žena u ICT sektoru.
 
 „Žene imaju svoje mjesto u ICT sektoru, pridružimo se i zajedno oblikujmo našu budućnost s tehnologijom.”
Tijekom ovog tjedna objavit ćemo poticajne poruke naših ambasadorica na službenim stranicama HAKOM-a i facebook stranici inicijative Cro Girls ICT https://www.facebook.com/CroGirlsICT/. Danas prenosimo prvu poruku naše ambasadorice Željke Car. 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                         
 
„Iako pojam „informacijska i komunikacijska tehnologija“ (ICT) zvuči pomalo apstraktno, svi smo svakodnevno u doticaju s područjem koje taj pojam podrazumijeva - na primjer, dok koristimo razne mobilne aplikacije na svojim pametnim telefonima ili tabletima, razgovaramo koristeći mobilnu mrežu, pretražujemo web i čitamo vijesti s internetskih portala ili igramo online igre.

Rad u ICT području otvara brojne mogućnosti za primjenu znanja, kreativnosti i ostalih vještina koje posjedujete i koje ćete razvijati, pri čemu možete ostaviti vidljivi trag svojim profesionalnim djelovanjem, ali i biti društveno korisni.
Primjerice, istraživački tim kojem pripadam godinama uspješno pronalazi tehnološka rješenja za osobe s teškoćama koje ne mogu komunicirati na uobičajeni način. Razvijamo mobilne aplikacije, istražujemo mogućnosti računala i pametnih telefona, igraćih konzola i drugih suvremenih uređaja, a sve kako bi osobama, pogotovo djeci s teškoćama omogućili urednu komunikaciju i olakšali edukaciju.
Usko surađujemo sa stručnjacima iz raznih područja (logopedi, rehabilitatori, psiholozi, grafički dizajneri) te na taj način povećavamo kvalitetu naših tehnoloških rješenja.
Osim što zanimanje u ICT području može osigurati lakše zapošljavanje i dinamičan posao s puno komunikacije, osjećaj koji u vama mogu izazvati povratne informacije od strane korisnika vaših rješenja je neprocjenjiv. U našem radu najveću nagradu i zadovoljstvo predstavljaju potvrde roditelja, učitelja ili stručnjaka da naša rješenja pomažu njima i djeci s teškoćama u svakodnevnom životu.

Odabirući zanimanje u ovom području, a pogotovo ako ostanete jednog dana u znanosti, uvijek ćete biti u doticaju s najnovijim informacijama i suvremenom tehnologijom, radit ćete u dinamičnim timovima, a takva okolina će vas poticati na inovativno razmišljanje i posao koji će vas ispunjati zadovoljstvom.“
 
 Željka Car (FER)
                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Odvažite se, sjajne mogućnosti su pred Vama!

Drage djevojke i djevojčice,
 
Sigurno ste već čule izreke poput  „prepreke su samo u našim glavama“, „odluka je prvi korak do uspjeha“ i sl., i to vrlo vjerojatno u izjavama i stavovima izvrsnih sportaša, umjetnika, znanstvenika. Koliko god je Vama sada to možda teško povjerovati, iz svog bogatog profesionalnog iskustva znam da je svaka ova izreka duboko istinita i utemeljena.

Mogućnosti su brojne. Svi putevi i profesije su pred vama i samo je stvar odluke i hrabrosti da odaberete ono što uisinu želite i što će vas radovati. 
 
S Vašim mladalačkim poletom i znatiželjom, bistrim glavama i, naravno, istinskim zalaganjem, prilike koje nudi pomalo nevjerojatan i fantastičan svijet umreženog društva budućnosti su Vam više nego ostvarive i nadomak ruke.

Izborom zvanja tehničkog profila možete postići mnogo: jednog dana moći ćete kreirati možda neki novi Facebook, omogućiti pametnije gospodarenje vodom ili interaktivno putovanje zahvaljujući upravo Vašoj inovaciji ili ideji, a Vaše znanje bit će cijenjeno i kvalitetno nagrađeno.
I da, u umreženom svijetu budućnosti, građanke ste svijeta bez obzira odakle dolazite.

Drage djevojke i djevojčice, vrata su otvorena, samo hrabro krenite!
Srdačno Vaša,
 
Gordana Kovačević predsjednica Ericssona Nikole Tesle
                                                                                                                                                                                                                                                                                                      
„Sa 15 godina bila sam uvjerena kako točno znam što želim. Karijeru koja će mi omogućiti da mijenjam svijet na bolje, putujem, upoznajem nove ljude, kreiram i stvaram. Uvjerena kako to mogu samo kao novinar ili aktivist ipak pristajem na nagovor roditelja da studiram matematiku.

Danas brojim 15 godina u IT industriji, i dalje znam točno što želim. Koristiti i dalje svaku priliku da mijenjam svijet na bolje, proputovati i drugu polovicu svijeta, upoznati još divnih ljudi, i uživati u kreativnosti i stvaralaštvu tima u kojem radim. IT je divno mjesto za djevojke koje imaju snove i energiju. Posegnite za njim!“
 
Vedrana Miholić (CROZ)


                                                                                                                                                                                                                                                                                                   
 ispiši stranicu