Zaštita od zlouporaba

Operatori javnih komunikacijskih usluga moraju osigurati svojim korisnicima primjerenu zaštitu od zlouporaba i prijevara u javnoj komunikacijskoj mreži te ih upoznati s tom zaštitom u pisanom obliku, prije početka pružanja javnih komunikacijskih usluga.

Vi kao korisnik dužni ste postupati po tim uputama kako bi se zaštitili. Na taj način riješit ćete problem sa mogućim internetskim virusima, rogue diallerima ili spam elektronskom poštom. Link na HAKOM Usluge interneta

Operator ima mogućnost staviti Vam zabranu korištenja usluge u slučaju kada Vi primijetite ili oni primijete da je Vaš priključak zlorabljen. U slučaju kada ste postupali po propisanim pravilima, a operator Vas nije zaštitio bilo bi svrsishodno uložiti prigovor na račun.

Također nemojte nasjedati pozivima/porukama (SCAM) kojim Vas pozivaju na zvanje nekog broja radi ostvarivanja neke nagrade. To su brojevi čija naplata je višestruko veća od standardne cijene poziva i jedino što ćete stvarno dobiti je visoki račun.

U slučaju zlonamjernih, uznemiravajućih, poziva kojima Vam se prijeti ili u kojima se pozivatelj ne javlja (tihi pozivi) kao i neželjenih poziva u kojima Vam se nešto nudi i prodaje ili u slučaju zaprimanja neželjenih SMS poruka koje se odašilju na Vaš mobilni uređaj Bluetooth tehnologijom (Bluejacking) ODMAH obavijestite svog operatora koji će Vas uputiti na daljnje postupanje.

U slučaju kada smatrate da niste zatražili prelazak s jednog operatora na drugog - jer niste potpisali odgovarajuće dokumente ili ste potpisali nešto na prijevaru obratite se svom operatoru, kao i novom operatoru sa odgovarajućim prigovorom. Za prelazak i /ili prijenos broja potrebna je Vaša suglasnost i jednom i drugom operatoru. O tome saznajte više.
 
U slučaju prigovora, a po dovršetku postupka kod operatora javite se i na kontakt adresu HAKOM-a.

S ciljem da se zaštite korisnici telekomunikacijskih usluga svih mrežnih grupa, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti javno objavljuje popis visokorizičnih brojeva, za koje je utvrđeno postojanje osnovane sumnje u povezanosti s "dialerima".