e-Agencija

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM-ov „Dan tržišta“ okupio dionike tržišta elektroničkih komunikacija, željezničkih i poštanskih usluga

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE
 
Tijekom skupa održana je panel rasprava na temu „Prednosti i prilike na jedinstvenom tržištu EU“  na kojoj se govorilo o trenutnom stanju i očekivanjima pojedinih dionika, kao i njihovim planovima i prioritetima, odnosno ključnim poslovnim odlukama i ulaganjima u nadolazećem razdoblju.
 
ZAGREB, 25. siječnja 2016. – U organizaciji Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a), u Zagrebu je održan treći „HAKOM-ov dan tržišta“, godišnji skup o stanju regulacije tržišta elektroničkih komunikacija, poštanskih i željezničkih usluga. Ovogodišnji skup okupio je preko sto i pedeset predstavnike dionika tržišta elektroničkih komunikacija, poštanskih usluga i željezničkih usluga, kao i državnih institucija te gospodarstva i medija. Na skupu su predstavljene aktivnosti na tržištima koje HAKOM regulira, kao i ciljevi HAKOM-a u budućem razdoblju, a održana je i panel rasprava na temu „Prednosti i prilike na jedinstvenom tržištu EU“. Predstavnici HAKOM-a, nezavisnog nacionalnog regulatornog tijela, u čijoj je nadležnosti regulacija ovih tržišta, osvrnuli su se na stanje tržišta i predstavili glavne pokazatelje iz prethodne godine te najavili smjerove razvoja i regulacije tržišta.
 
Tijekom skupa naglašeno je kako će rad HAKOM-a biti usmjeren održavanju i daljnjem poboljšanju poticajnog regulatornog okvira za ulaganja u osuvremenjivanje mreža elektroničkih komunikacija i uvođenje novih usluga, uz istovremenu zaštitu održivog tržišnog natjecanja. Naglasak rada bit će na rastu broja priključaka širokopojasnog pristupa internetu s ciljem smanjenja digitalnog jaza između gradskih i seoskih područja, stvaranju regulatornog okvira za lakše i brže uvođenje novih tehnologija i višemedijskih usluga te podizanju razine zaštite korisnika, posebno djece i drugih društveno osjetljivih grupa. Na potpuno liberaliziranom tržištu poštanskih usluga očekuje se porast udjela novih usluga, kao i usluga slanja paketa, prvenstveno zbog e-trgovine, dok se na tržištu željezničkih usluga očekuje porast prijevoza putnika i tereta te broja prijevoznika tereta, uz povećanu kakvoću pružanja usluga.
 
„HAKOM će i u ovoj godini dosljedno nastaviti s društveno odgovornom regulacijom tržišta te s drugim dionicima raditi na daljnjem razvoju tržišta elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga, kao i na razvoju tržišta željezničkih prijevoznih usluga, koje je liberalizirano prije nepune dvije godine. Znatan porast ulaganja u suvremene mreže elektroničkih komunikacija  te u željezničku infrastrukturu, kao i porast prihoda na tržištu poštanskih usluga, prije svega zbog e-trgovine, je nagovještaj da Hrvatska može bitno popraviti položaj svog digitalnog gospodarstva na jedinstvenom tržištu EU.“, istaknuo je u svom izlaganju dr. sc. Dražen Lučić, predsjednik Vijeća HAKOM-a. 
 
Tijekom skupa održana je panel rasprava na temu „Prednosti i prilike na jedinstvenom tržištu EU“, a sudionici su bili Davor Tomašković, predsjednik Uprave i glavni direktor Hrvatskog Telekoma, Adrian Ježina, član Uprave i tehnički direktor Vipneta, Renata Suša, predsjednica Uprave HŽ Infrastrukture, Ivica Kranjčić, predsjednik Uprave Hrvatske pošte i Domagoj Jurjević, zamjenik predsjednika Vijeća HAKOM-a, a moderator panel rasprave bila je Veronica Bocarova iz  Cullen International-a. Na panel raspravi je bilo govora o trenutnom stanju i očekivanjima pojedinih dionika, kao i njihovim planovima i prioritetima, odnosno ključnim poslovnim odlukama i ulaganjima u nadolazećem razdoblju. Razgovaralo se o izazovima koje donosi jedinstveno europsko tržište i značaju razvojnih fondova Europske Unije u financiranju infrastrukturnih projekata. Među ostalim, istaknuto je, kako Europska komisija tvrdi, da bi potpuno funkcionalno jedinstveno digitalno tržište moglo doprinijeti gospodarstvu Europske unije s 415 milijardi eura godišnje. Kako bi ostvarila taj potencijal, Europska unija planira sveobuhvatne reforme. U području telekomunikacija mjere koje će predložiti Europska komisija do kraja 2016. uključuju pojednostavljenje koordinacije radiofrekvencijskog spektra i upravljanja njime, poticanje ulaganja u brze širokopojasne mreže i poboljšanje regulatornog institucionalnog okvira. Kao prvi korak, spomenuta je takozvana „TSM uredba“, donesena krajem prošle godine. Uredba propisuje ukidanje naknada za roaming od lipnja 2017. i uvođenje pravila o mrežnoj neutralnosti. U području poštanskih usluga predviđene su mjere za poboljšanje jasnoće prikaza cijena i regulatornog nadzora tržišta prekogranične dostave paketa. U području željezničkih usluga jedna od najznačajnijih mjera predloženih u okviru nove transeuropske prometne politike Europske unije, pokrenute 1. siječnja 2014., je četvrti željeznički paket, koji ima za cilj ukloniti preostale prepreke stvaranju jedinstvenog europskog željezničkog prostora. 
 
Hakom 1wp.jpg
Hakom 2w.jpg
HAKOM 3w.jpg
    
                                                                                                               
                                                                                                      # # #
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: https://www.hakom.hr
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.
 
 ispiši stranicu