e-Agencija

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

Tekuća godina

Za medije
Poštovani, zamolila bi vas da nam za Index odgovorite:

1. Koliko je HAKOM platio Mercedes G klase kojeg ima u voznom parku?
2. Zašto HAKOM-u treba tako skup automobil, tko ga vozi?
3. Možete li nam nabrojati koje sve automobile HAKOM ima u voznom parku, koliko je točno automobila i koji su modeli?

Hvala, Oriana Ivković Novokmet, Index
 
HAKOM:
Poštovana, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (dalje: HAKOM) zaprimila je 21. veljače 2017. Vašu elektroničku poruku s upitima vezano za službena vozila marke Mercedes i ostala službena vozila koja upotrebljava HAKOM. Prije odgovora želimo ukazati da iz postavljenih pitanja proizlazi kako niste u potpunosti upoznati s pravnim položajem HAKOM-a, odnosno imate pogrešnu predodžbu o poslovanju HAKOM-a. To posebice napominjemo jer smo u posljednje vrijeme svjedoci većeg broja činjenično neutemeljenih i zlonamjernih medijskih napisa kojim se nastoji utjecati na redovno poslovanje HAKOM-a, njegovu samostalnost i neovisnost i stvoriti negativna slika o HAKOM-u u javnosti.

Stoga prvenstveno ističemo da je HAKOM nacionalno regulatorno tijelo za obavljanje regulatornih i drugih poslova u okviru djelokruga i nadležnosti propisanih Zakonom o elektroničkim komunikacijama (NN br. 73/08, 90/11, 133/12, 80/13 i 71/14; dalje: ZEK) te posebnim zakonima kojima se uređuje područje poštanskih usluga i regulacija tržišta željezničkih usluga, s time da je zabranjen svaki oblik utjecaja na rad HAKOM-a, koji bi mogao ugroziti njegovu samostalnost i neovisnost. Posebno želimo naglasiti kako se HAKOM ne financira iz državnog proračuna, već prihode ostvaruje na temelju ZEK-a i to direktno za aktivnosti koje HAKOM odrađuje u ime Republike Hrvatske.

U okviru aktivnosti koje HAKOM odrađuje u ime Republike Hrvatske je upravljanje i kontrola radiofrekvencijskog spektra kao ograničenog prirodnog dobra, a u koju svrhu HAKOM ima kontrolno-mjerna središta u četiri najveća grada (Zagreb, Osijek, Split i Rijeka - Sv. Kuzam) te postavljene kontrolno-mjerne sustave na još deset lokacija diljem Lijepe naše. U okviru tih poslova HAKOM provodi čitav niz aktivnosti poput izrada tablice i plana namjene i dodjele RF spektra, planiranje, izdavanje dozvola i ovlaštenja za RF spektar, međunarodno usklađivanje, zaštita od RF smetnji, kontrola RF spektra itd. Napominjemo da od izravnih aktivnosti HAKOM-a iz područja upravljanja i kontrole radiofrekvencijskog spektra državni proračun uprihodi godišnje više od 700 milijuna kuna, dok je prodajom RF spektra za prvu digitalnu dividendu državni proračun uprihodio više od milijardu kuna. Između ostalog, navedeni poslovi obavljaju se u sklopu Odjela kontrole radiofrekvencijskog spektra pri čemu je jedna od prioritetnih zadaća žurno utvrđivanje i rješavanje smetnji u radijskim komunikacijama tijela državne uprave nadležnog za zaštitu i spašavanje te hitnih služba, kao i pomorskih i zrakoplovnih radijskih komunikacija te radijskih komunikacija u plovidbi unutarnjim vodama, koje služe u svrhu sigurnosti ljudskih života na kopnu, moru i u zraku te na unutarnjim vodama. Nadalje, u okviru svojih aktivnosti djelatnici HAKOM-a svakodnevno obavljaju kontrolu i nadzor RF spektra s ciljem osiguravanja njegove učinkovite uporabe, osiguravaju zaštitu i neometanu uporabu spektra od strane ovlaštenih korisnika te sprječavaju neovlaštenu uporabu istog. Pored navedenog, obavljaju tehničke preglede radijskih postaja, mjerenja, testiranja i izračuna veličina elektromagnetskih polja u RF spektru i druge poslove.

S obzirom da se veliki dio navedenih aktivnosti odnosi na terenski posao, za potrebe obavljanja istog HAKOM koristi 5 mjernih vozila marke Mercedes (3 vozila G350 i 2 Sprinter). Navedena vozila nabavljena su temeljem javnog natječaja 2010. i 2011., a u ista je ugrađena vrlo sofisticirana i skupa mjerna oprema za kontrolu i mjerenje RF spektra, uglavnom financirana kroz IPA projekt iz EU fonda u iznosu oko 3.5 mil €. Radi se o standardnim osobnim vozilima koja su za potrebe mjerenja specijalno prerađena u Republici Hrvatskoj uz uporabu domaćeg znanja i iskustva koja ima HAKOM u terenskim mjerenjima, odnosno u koje je ugrađena potrebna mjerna oprema s mjernim antenskim stupom te popratno računalnom i ostalom opremom.

Dakle, posebno napominjemo da vozila marke Mercedes služe isključivo kao mjerna vozila za rad na terenu, a koriste ih dvadesetak inspektora i stručnjaka iz Odjela kontrole radiofrekvencijskog spektra iz sva četiri HAKOM-ova kontrolno-mjerna središta diljem Lijepe naše, radi ispunjavanja svojih zadaća. Slijedom toga inspektori i stručnjaci HAKOM-a koriste terenska vozila radi pristupa lokacijama i položaja terena na kojima su postavljeni kontrolno-mjerni sustavi te za ostala mjerenja na slabo pristupačnim terenima, na kojima često nema asfaltirane ceste.

Ilustracije radi, upotrebom navedenih vozila djelatnici HAKOM-a kroz godinu obave više od 1300 terenskih mjerenja pri čemu vozila ponekad, što u vožnji što u radu u mjestu provedu zajedno s posadom i do 12 sati dnevno, u različitim vremenskim uvjetima. Fotografije spomenutih mjernih vozila, u privitku su našeg odgovora i sastavni su dio našeg odgovora.

Osim navedenih aktivnosti, vjerujemo da ste s nekim od naših ciljanih akcija i ostvarenih rezultata upoznati s obzirom da smo o navedenom obavještavali javnost. Kao primjer navodimo rješavanje dugogodišnjeg problema talijanskih smetnji prijamu hrvatskih televizijskih programa uzduž Jadranske obale, mjerenje elektromagnetskih polja na lokacijama dječjih vrtića, škola i igrališta diljem Hrvatske kao zaštita ljudi od elektromagnetskih polja, te objava RF odašiljača i mjerenja izvora RF polja na geoinformacijskom portalu. Na žalost portal Index.hr do sada nije o navedenom pokazao veći interes iako se radi o velikom angažmanu djelatnika HAKOM-a i značajnim rezultatima koji su od interesa za naše građane.

Vezano uz talijanske smetnje stručnjaci HAKOM-a su tijekom 2016. proveli opsežnu akciju mjerenja smetnja koje dolaze iz Italije te uzrokuju probleme prijmu hrvatskih radijskih i televizijskih programa. Rezultat tih višemjesečnih aktivnosti je 680 prijava smetnja upućenih administraciji Italije sa zahtjevom za njihovim uklanjanjem, o čemu je istovremeno izvještena i Međunarodna telekomunikacijska zajednica (ITU), odgovorna za provedbu međunarodnih sporazuma iz područja elektroničkih komunikacija. Tijekom proteklih osam godina, provodeći navedenu akciju, HAKOM je talijanskoj administraciji poslao ukupno 3900 prijava. Mjerenja su se provodila duž cijele obale i na otocima, od Savudrije na sjeveru do Prevlake na jugu Republike Hrvatske, gdje su smetnje najizraženije, a svaku prijavu potrebno je dokumentirati i provesti veliki broj mjerenja. Na problem ometanja hrvatskih radijskih i televizijskih programa od strane talijanskih, međunarodno neusklađenih odašiljača prvi je ukazao HAKOM i aktivno se uključio u njegovo rješavanje. Taj problem datira unazad nekoliko desetljeća, a početkom prelaska na digitalnu televiziju u sjevernoj Italiji te puštanjem u rad novih međunarodno neusklađenih odašiljača u prosincu 2010., dodatno je narušena kakvoća prijma digitalne televizije u priobalnom dijelu Istre. Daljnjom digitalizacijom u Italiji do kraja 2012. smetnje su se proširile i na ostali dio jadranske obale sve do Prevlake, a ista razina smetnji, uz manje oscilacije, nastavljena je posljednjih nekoliko godina. Veliki problem predstavljaju i talijanske smetnje radijskim programima, koje su posebno izražene u ljetnim mjesecima, kada su zbog povoljnijih uvjeta rasprostiranja elektromagnetskih valova smetnje iz Italije još izraženije te znatno narušavaju mogućnost slušanja hrvatskih FM radijskih postaja. Navedenim akcijama mjerenja te međunarodnim aktivnostima HAKOM-a i drugih državnih tijela RH pri nadležnim tijelima Međunarodne telekomunikacijske zajednice (ITU-a) te putem Radne grupe o prekograničnoj koordinaciji pri savjetodavnoj Skupini za politiku upravljanja radiofrekvencijskim spektrom Europske komisije talijanska strana je donijela više zakonskih propisa, izmijenila je nacionalni frekvencijski plan, osigurala fond za rješavanje problema smetnji te u studenom 2016. započela postupak isključivanja ometajućih TV odašiljača te isti dovršila u siječnju ove godine. Okončanjem postupka isključivanja ometajućih talijanskih odašiljača uklonjene su sve smetnje prijamu televizijskih programa uzduž jadranske obale te je našim građanima omogućeno nesmetano praćenje programa nacionalnih i regionalnih i lokalnih televizija. Dalje se nastavljaju aktivnosti na uklanjanju smetnji radijskim programima. Više o svemu možete saznati na našim internetskim stranicama default.aspx?id=85 (vijesti i najave).

Nadalje, u razdoblju od veljače do listopada 2016. na cijelom području Republike Hrvatske, na lokacijama vrtića i osnovnih škola u čijoj blizini postoje izvori elektromagnetskih polja (osnovne postaje mreža pokretnih komunikacija, odašiljači radija i televizije i sl.), HAKOM je proveo mjerenja razina RF elektromagnetskih polja. Ukupno su izmjerene 156 lokacije diljem Hrvatske, čime su obuhvaćena 82 dječja vrtića, 67 škola i 7 dječjih igrališta, radi zaštite naše djece od elektromagnetskih polja. Mjerenja su pokazala da su razine elektromagnetskih polja znatno ispod razina elektromagnetskih polja propisanih pravilnikom Ministarstva zdravstva na svim mjernim lokacijama.

Cilj ove mjerne akcije bila je dodatna provjera baznih postaja u mrežama pokretnih komunikacija te ostalih radiokomunikacijskih odašiljača u odnosu na propise o zaštiti od elektromagnetskih polja u područjima povećane osjetljivosti. Naime, prema Pravilniku o zaštiti od elektromagnetskih polja, kojeg je donijelo Ministarstvo zdravstva, temeljem Zakona o zaštiti od neionizirajućih zračenja, definirana su područja izloženosti elektromagnetskim poljima i propisana temeljna ograničenja i granične razine referentnih veličina elektromagnetskog polja za svako frekvencijsko područje posebno. Prema Pravilniku područja povećane osjetljivosti su zgrade stambene i poslovne namjene, škole, ustanove predškolskog odgoja, rodilišta, bolnice, domovi za starije i nemoćne, smještajni turistički objekti te dječja igrališta. Zbog širine definiranog područja fokus ove akcije bilo je mjerenje elektromagnetskih polja na području dječjih vrtića i škola, a rezultati mjerenja pokazali su sve bazne postaje mreža pokretnih komunikacija i odašiljači ostalih radiokomunikacijskih službi na predmetnim lokacijama postavljeni su sukladno Pravilniku o posebnim uvjetima postavljanja i uporabe radijskih postaja, odnosno razine elektromagnetskih polja na području predškolskih i osnovnoškolskih ustanova su znatno manje od maksimalno dopuštenih razina propisanih Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja. Više o navedenom možete naći na našoj internetskoj stranici default.aspx?id=8230, a sva mjerna izvješća s označenim lokacijama na kojima su obavljena mjerenja izvora elektromagnetskih polja, uključujući ovu akciju dostupna su na tematskom pregledniku Mjerenje EMP-a na našim internetskim stranicama http://mapiranje.hakom.hr/ u sklopu interaktivnog GIS portala. Preko istog portala omogućeno je i pregledavanje podataka o lokacijama i osnovnim tehničkim karakteristikama baznih postaja u javnim mrežama pokretnih komunikacija i radijskih postaja u radiodifuzijskoj službi.

Sva ostala službena vozila HAKOM-a, koja ne koriste zaposlenici Odjela kontrole radiofrekvencijskog spektra, nabavljena su prije više od pet godina, već su otpisana i imaju administrativnu vrijednost nula. Navedena vozila prema klasifikaciji Europske komisije spadaju u srednju/kompaktnu klasu, a koriste ih zaposlenici HAKOM-a za potrebe službenih putovanja vezano uz aktivnosti koje HAKOM odrađuje u ime Republike Hrvatske (regulacija tržišta elektroničkih komunikacija, poštanskih usluga i željezničkih usluga).

Temeljem lošeg iskustva zadnjih nekoliko godina s nekim od novinara portala Index.hr, ovim putem zahtijevamo autorizaciju našeg odgovora prije objave na portalu Index.hr. Ujedno napominjemo da ćemo u slučaju iznošenja neprovjerenih i netočnih podataka koje bi mogle nanijeti štetu HAKOM-u, odnosno Republici Hrvatskoj, uključujući i tržišta koja HAKOM regulira, poduzeti sve potrebne radnje iz svoje nadležnosti, uključujući i sudsku zaštitu, kako bi se zaštitio interes HAKOM-a.

S poštovanjem:
HAKOM
23.2.17.
 
 ispiši stranicu