HAKOM na MIPRO2017 organizira dva okrugla stola

HAKOM će na MIPRO2017 organizirati dva okrugla stola 23. svibnja: „Doprinos napretku digitalnog društva kroz razvoj širokopojasnog pristupa na područjima bez komercijalnog interesa“ i „Budućnost 5G mreža u pokretnim komunikacijama na putu prema gigabitnom društvu“ te sudjelovati 24. svibnja na plenarnoj raspravi „Digitalna autocesta za digitalno društvo“
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) će na jubilarnom 40. Međunarodnom skupu za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku (MIPRO 2017) u utorak, 23. svibnja, u Grand hotelu Adriatic u Opatiji, organizirati dva okrugla stola s aktualnim temama o budućnosti 5G mreža i daljnjem razvoju širokopojasnog pristupa.
Prvi okrugli stol na temu „Doprinos napretku digitalnog društva kroz razvoj širokopojasnog pristupa na područjima bez komercijalnog interesa“ organiziran je s ciljem okupljanja predstavnika svih uključenih institucija, kao i predstavnika nositelja projekata i njihovih partnera. Okrugli stol pružiti će aktualne informacije svim subjektima uključenim u proces razvoja i izgradnje širokopojasne infrastrukture na područjima bez komercijalnog interesa, omogućiti uvid u postojeće stanje te dati smjernice  potencijalnim korisnicima sredstava iz EU fondova o koracima nužnim za uspješnu provedbu projekata.
 
Drugim okruglim stolom, naziva „Budućnost 5G mreža u pokretnim komunikacijama na putu prema gigabitnom društvu“, dat će se osvrt na najvažnije aspekte vezane za tehničke i gospodarske učinke 5G tehnologija, istaknuti izazovi koji stoje pred industrijom, operatorima i regulatorom te pojasniti utjecaj novih tehnologija na postojeće korisnike RF spektra i postojeće usluge. Na okruglom stolu pokušat će se sa svim zainteresiranim stranama ustanoviti potrebne smjernice za uspješno uvođenje 5G tehnologija.
 
 
Također, HAKOM će sudjelovati i na plenarnoj raspravi „Digitalna autocesta za digitalno društvo“ koja se održava u nastavku otvaranja konferencije (u srijedu, 24. svibnja),  a kojoj je za cilj analizirati razvijenost digitalnog društva i gospodarstva u Hrvatskoj i predložiti mjere koje taj proces trebaju ubrzati da bi se Hrvatska pozicionirala kao ravnopravni član Europske unije.
 
Više informacija o MIPRO 2017 može se pronaći putem poveznice http://www.mipro.hr/MIPRO2017/ELink.aspx.