Najava obilježavanja Međunarodnog dana djevojaka u ICT-u 27.4.2017.


HAKOM, u ime Republike Hrvatske, kao članice ITU-a („International Telecommunication Union“), se po prvi put 2015. priključio obilježavanju „Međunarodnog dana djevojaka u ICT-u“ („International Girls in ICT Day“). Obilježavanje ovog dana započelo je na inicijativu ITU-a i do danas obilježeno je u više od 140 zemalja diljem svijeta.


U okviru ovog dana, koji se obilježava četvrtog četvrtka u travnju svake godine, HAKOM i ove godine nastavlja s aktivnostima kako bi još više podigli svijest među djevojkama o uspješnoj karijeri i prednostima koje nudi ICT sektor.
Ove godine će se međunarodni dan djevojaka u ICT-u obilježiti u četvrtak, 27. travnja.
 
Podržavanjem ove inicijative, HAKOM vidi kao priliku ujedinjavanja snaga svih čimbenika u Republici Hrvatskoj koji potiču ovu i slične inicijative vezane uz STEM i ICT zanimanja.

Prema mnogobrojnim istraživanjima upravo je osnovnoškolsko obrazovanje ključ u određivanju budućeg smjera obrazovanja, a promicanjem ICT zanimanja želimo potaknuti usmjeravanje djece već u najranijoj dobi, posebice djevojčica predškolske i osnovnoškolske dobi razvoju informatičkih vještina, podižući im tehničko samopouzdanje i kompetencije, s krajnjim ciljem njihovog odabira profesije i zaposlenja u ICT sektoru.

Svakodnevno okružene brojnim predrasudama i stereotipima, bilo da su vezani uz spol, dob, seksualnu orijentaciju ili odabrani studij, mlade djevojke i žene u Hrvatskoj, a i diljem svijeta svoj osobni interes iskazuju prema zanimanjima koja ne uključuju ICT. Potaknuti navedenom činjenicom, želimo doprinijeti promjeni percepcije, promovirajući važnost ravnopravnog sudjelovanja žena u informacijsko-komunikacijskom sektoru te potaknuti aktivnosti usmjerene popularizaciji zapošljavanja većeg broja žena u ovom propulzivnom sektoru hrvatskog gospodarstva.
 
Više o samom projektu možete pronaći na poveznici http://girlsinict.org/, a planiranim aktivnostima na poveznicama https://www.facebook.com/CroGirlsICT/?fref=ts i default.aspx?id=2582
 
 Predviđeno vrijeme trajanja svečanosti:
 
  9.30 – 10.30  Registracija sudionika
10.30 – 12.00  Centralna svečanost 
  • Pozdravni govor gospodina dr. sc. Dražena Lučića, predsjednika Vijeća HAKOM-a 
  • Uvodna riječ gospođe Višnje Ljubičić, dipl. iur., pravobraniteljice za ravnopravnost spolova 
  • Panel rasprava
12.00 – 14.00  Neformalno druženje