PHARE 2005

Phare 2005 PPF projekt „Potpora razvoju strategije prelaska s analognog na digitalno emitiranje televizijskih programa u Republici Hrvatskoj“ je pomogao u izradi strategije prelaska s analognog na digitalno emitiranje televizijskih programa u Republici Hrvatskoj te predložio akcijski plan koji bi olakšao prelazak do 2012. godine ili ranije u skladu s najboljom praksom EU-a.
 
Vrijednost projekta „Potpora razvoju strategije za implementaciju digitalnih zemaljskih usluga emitiranja u Republici Hrvatskoj“ Phare 2005 iznosila je 145.000,00 eura, a provedba je trajala od siječnja do lipnja 2008. godine.
 
Projekt je bio usmjeren na jedan od glavnih vidova tržišta elektroničkih komunikacija u to vrijeme, odnosno na usluge digitalnog zemaljskog emitiranja televizijskih programa u Hrvatskoj. Prijelaz s analognog na digitalno emitiranje programa trebao je biti dovršen najkasnije do 2012. godine, što znači da je bilo potrebno obaviti opsežne pripreme u pogledu strategije, akcijskog plana i odgovarajuće koordinacije. Poseban cilj ovog projekta bio je potpora Hrvatskoj u cilju izrade nacrta strategije za uvođenje usluga digitalnog zemaljskog emitiranja televizijskih programa u Hrvatskoj i akcijskog plana radi lakšeg prijelaza do 2012. godine ili ranije, u skladu s praksom u EU.
 
Opći cilj ovog projekta imao je za cilj pridonijeti: 
  • Efikasnom uvođenju usluga digitalnog zemaljskog emitiranje programa u Hrvatskoj, koji je uglavnom uvjetovan određivanjem efikasne buduće primjene za dobivenu digitalnu dividendu i jednostavnim prelaskom s usluge analogne zemaljske televizije, kako za potrošače tako i za pružatelje usluge.
 
Pojedinačni ciljevi:
  • podrška Zajedničkoj radnoj skupini koju je imenovao ministar nadležan za telekomunikacije u cilju izrade nacrta strategije za uvođenje usluga digitalnog zemaljskog emitiranja televizijskog programa u Hrvatskoj i akcijskog plana radi lakšeg prijelaza u Hrvatskoj do 2012. godine ili ranije;
  • izrada nacrta strateškog dokumenta o prelasku s analognog na digitalno emitiranje televizijskih programa u Republici Hrvatskoj i
  • prijedlog akcijskog plana koji bi olakšao prelazak do 2012. godine ili ranije u skladu s najboljom praksom EU-a.
 
S ovim PHARE projektom nastavljena je potpora jačanju tijela nadležnih za sektor elektroničkih komunikacija čime se stvaraju bolji uvjeti na tržištu kako za potrošače tako i za pružatelje usluga.
 
Prijedlog nacrta strategije nastao kao rezultat rada na projektu poslužio je kao polazna osnova za izradu strategije od strane radne skupine koju je kasnije usvojila Vlada Republike Hrvatske.  

Strategija prelaska s analognog na digitalno emitiranje televizijskih programa u Republici Hrvatskoj